2012-10-15 12:52:22

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

OŠ Dragutin Tadijanović Slavonski Brod, listopad 2012.
 

Miris kruha i kolača prošli tjedan širio se našim naseljem.  Sve su mame, bake, tete pekle kruščiće, kiflice, kolače i ostale krušne proizvode za svoje mališane.   Običaj je nastao povodom obilježavanja Dana kruha - dana zahvalnosti za plodove zemlje.

Dani su to kada se nastoji spoznati vrijednost zemlje i njezinih proizvoda te potaknuti svijest o nastajanju kruha  ("od zrna do kruha").

 

U našoj školi za to su se pobrinuli učenici 4.a i 4. b razreda i njihove učiteljice Maristela Lulić i Biljana Galeta. Pripremili su malu izložbu žitarica (i krušnih proizvoda nastalih od njih) te plodova zemlje na kojima bismo svakodnevno trebali biti zahvalni.

Pogledajte fotogaleriju, a dogodine možete pokušati ispeći i domaći kruh iz krušne peći kakav su nekada pravile naše bake :

- Kvas pomiješan s germom stoji cijelu noć, ujutro se dodaje brašno, sol, voda pa se dugo ručno mijesi i ostavi na toplom da naraste. Opet se premijesi i stavlja u simplice, tijesto se diže još četvrt sata, a onda stavlja u dobro zagrijanu krušnu peć - osnovni je recept uz moguće varijante dodavanjem krumpira u tijesto, kupusnog lista na kojem se peče..."

 

(recept preuzet s : www.sokacki-portal.com)


Osnovna škola "Dragutin Tadijanović" Slavonski Brod